sobota 7. prosince 2013

V Livignu to žije



Už se stalo zvykem, že každým rokem před Vánocemi jedeme na nějaké lyžování. Začínali jsme Špindlem, který ještě tenkrát nebyl mastňáckou baštou zlaté pražské mládeže s Bogner bundičkami. Následovala levná Francie, která v prosinci dosahovala dokonce neuvěřitelných cen 1900,-/ týden na osobu apartmán + skipas. Ale pak nás uhranulo letní Livigno tak, že jsme se tam vydali i v zimě na lyže a už se z toho pomalu stává další tradice.
Livigno je jedno z těch prémiových středisek, kde si Bogner týpci nezadají ani s těmi špindlerovskými..ale v předvánočním čase, kdy opět běží akce skipas k ubytování zdarma, se to dá...a víc než dobře :)
Ubytko jsme našli přímo přes tourist office u Mileny Rodriani, www.erker.it. Rodina vlastní několik apartmánových domů různých cenových kategorií. My bydlíme v centru v apartmánech Möta, kousek od nástupu na lanovku, což je příjemné, i když síť skibusů funguje v Livignu suprově (a to i v létě zdarma).
Lyžařské středisko je rozprostřeno na 2 kopcích, městečko je uprostřed v údolí. My to měli blíže na kopec okolo kabinky Carosello, který se tyčí až do výšky 3000 m.n.m. Sjezdovky jsou tu širší, ale nechráněné. Hlavně zde už od rána svítí sluníčko, což samozřejmě znamená, že sníh rychleji měkne, ale na dopoledne je to rozhodně příjemné. Protější Motollino má také pěkné svahy, ale poněkud prudší a částečně zalesněné. Zde naopak slunce svítí až odpoledne, takže vydrží déle.
První rok nás v Livignu zastihly příšerné mrazy. Celý týden jsme lyžovali v -20°C a půlka týdne prosněžila, ale mělo to své neopakovatelné kouzlo. Letos jsme naopak měli málo sněhu, relativně teplo a sluníčko celý týden. Tak či tak, obě dovolené byly naprosto dokonalé.
Livigno leží v bezcelní zóně a navíc úplně uzavřené od světa. V zimě se tam dostanete pouze tunelem ze Švýcarska (cena v zimě 36Euro, zpáteční cesta. V létě je to 13E za 1 cestu) nebo přes Bormio, což je docela zajížďka. V sobotu bývá tunel vždy jedním směrem uzavřený. Ven se dostanete jen do 10:00, pak se otevře směr ze Švýcarska a pak zase až od 17:00.
Bezcelní prostor znamená především spoustu duty free obchody s alkoholem. Ten je opravdu levný, takže pokud rádi trávíte dovolené s opilou partou, pak je to správné místo :) nám tedy ke štěstí stačilo nějaké to víno a opilé partičky potulující se městem nám spíš vadily. Do města jezdí poměrně dost Poláků, dokonce jim italové pořádají vlastní akce a všude jsou vylepené letáčky v polštině, nejspíš je to velká kupní síla.
Nespornou výhodou lyžarského střediska je i jeho okolí. Po lyžování můžete jít ještě na běžky na upravené tratě v údolí nebo na procházku k jezeru.
Když to shrneme, tak do Livigna jezdíme hlavně za skvělým lyžováním, kdy jsou Italové schopni připravit dobré podmínky za jakéhokoliv počasí. Za výborným jídlem v příjemném ubytování a hezkému okolí. Už méně pak za polskými partičkami a českými snobíky, ale to se dá částečně vytěsnit :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat