neděle 17. října 2010

1.den - Den Haag, Scheveningen, Hoek van Holland



Po vyložení holek plánujeme najít kemp někde u Delftu, jak později zjišťujeme nebude vůbec lehké sehnat nějaký cenově příznivý kemp. Levný pro nás znamená: za auto, stan a dva lidi tak max 15Euro. Rozhodujeme se zkusit štěstí na západ od Rotterdamu směrem k moři na Hoek van Holland. Bohužel se nedaří, Pája má uloženou stránku s levnýma kempama na farmách. Nedaří se nám najít ani internetovou kavárnu, abychom na to mohli mrknout a nakonec využíváme turistických informací, kde nám slečna s ochotou pomáhá s vyhledáním kempu. Jinak je Hoek van Holland malá vesnička s velmi fotogenickým majákem :)
První poznatky a dojmy z Holandska:
-         je to placka, ale sem tam kopeček se najde, není to tak hrozný
-         cyklisté jsou polobozi - nutné dávat velký pozor pokud člověk řídí!!!
-         Nizozemci jsou strašný řidiči, nějaká ohleduplnost - pouštění nebo tak - neexistuje

Jedeme zpět do vnitrozemí k městečku Zoetermeer a asi ve  4hodiny stavíme stan a vybalujeme. Zvláštností holandských kempů je, že se nedá zajet ke stanu autem. Auto se nechává na parkovišti, s tím jsme tedy moc nepočítali. Kemp stojí pěkných 12,53Euro. Po postavení stanu se rozhodujeme, že si protáhneme těla na kole. V plánu máme nedaleký Den Haag. Všude v Holandsku jsou k dispozici kvalitní cyklostezky se značením a cyklisti jsou hájeným druhem. Potkáváme první větrné mlýny a také v městečku Voorbrug městkou slavnost, která probíhá na jednom z mnoha kanálů. Je to takový maškarní na lodích. Dorážíme do Haagu. Krásné moderní město s novými stavbami, i když zčásti rozestavěné. 


Z Haagu pokračujeme do Scheveningenu, které je proslulým přímořským letoviskem. A opravdu: tohle by člověk v Holandsku nečekal - obrovská pláž s dlouhým přístavním molem. Pája trefně podotýká: „To je jak Rujána!“. Zamykáme kola a jdeme se projít po pláži, moře je dosti studené. Je docela pozdě, takže nemáme čas na nějaké flákání se, musíme ještě urazit cestu do kempu. Zpátky vyjíždíme na písečné duny a skrz ně pokračujeme směrem na Zoetermeer. Do kempu se vracíme kolem osmé, celkem jsme najeli bezmála 50km na to, že to měl být krátký výlet. Jsme jediný stan mezi luxusními karavany a někteří lidé nechápou, jak můžeme bydlet v našem malém stanu. Vaříme čínskou polívku, která se nepovedla, byla fakt hnusná. Když si klohníte čínskou polívku, pamatujte, že voda se musí vařit, nestačí být pouze horká… Den byl dlouhý, jsme pěkně utahaní a tak rychle usínáme a spíme až do rána. Tak to byl první den!

Žádné komentáře:

Okomentovat